De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is door de Eerste Kamer aanvaard. Het gevolg hiervan is, dat de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 verdwijnt.
Wat komt daarvoor in de plaats? In feite niets. Hoe moet je dan in de nieuwe situatie de arbeidsrelatie als opdrachtgever, goed regelen met een freelancer of zzp-er? Hieronder vind je een korte introductie en wat tips.
Tip 1
Werk je al met freelancers? Zorg dan dat je zo snel mogelijk in lijn met de nieuwe praktijk gaat werken. Wacht niet tot 1 mei 2016 en helemaal niet tot 1 mei 2017. Ook al wordt er pas gehandhaafd door de Belastingdienst vanaf mei 2017 volgens de staatssecretaris, zal er ook met kritische blik terug gekeken worden. Loop geen risico. Wat de risico’s zijn? Loonheffing en premies werknemersverzekeringen, met terugwerkende kracht af moeten dragen. Mogelijk zelfs boetes als er sprake is van fraude.
Tip 2
De idee is dat opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenkomsten sluiten, waaruit zou moeten blijken, dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Om opdrachtgevers en opdrachtnemers te helpen de juiste overeenkomsten te sluiten komen (en zijn er ook al) voorbeeldovereenkomsten, die door de Belastingdienst aangemaakt zijn en op haar website gepubliceerd. Gebruik deze overeenkomsten als basis voor je eigen situatie.
Tip 3
Er zijn overeenkomsten die specifiek zijn voor een bepaald beroep of functie. Passen deze bij je, neem deze dan als basis. Er zijn ook wat algemenere voorbeeld overeenkomsten die niet specifiek aan een beroep of functie zijn gekoppeld, maar bijzondere aspecten die bij een toetsing zouden kunnen leiden tot het oordeel, dat er sprake is van een dienstbetrekking, uitsluiten. Sluit bij een van deze vormen van voorbeeld overeenkomsten aan. Past er geen één, dan moet je omkijken naar maatwerk (maar lees dan tip 5).
Tip 4
De voorbeeld overeenkomsten geven geen garantie of vrijwaring zoals onder de VAR. Dat wil zeggen de feitelijke situatie waaronder samengewerkt wordt blijft doorslaggevend. GeenLoonOvereenkomsten zijn dus geen garantie voor daadwerkelijk geen noodzaak om loonheffing te hoeven af te dragen, ook al werk je met een goedgekeurde overeenkomst. De praktijk moet in lijn zijn, met wat er is geregeld in de overeenkomst en dat is dan ook tip 4, zorg dat dit zo is. Kan dit niet worden waargemaakt, bespaar je het werken met de voorbeeldovereenkomsten, want dat geeft een schijnzekerheid. Mogelijk zijn dan andere oplossingen voor jou beter passend.
Tip 5
Alhoewel er veel voorlichting is beloofd door de staatssecretaris en er ook voldoende voorbeeldovereenkomsten nu al zijn om uit te putten, is het onderwerp toch niet heel gemakkelijk. In essentie gaat het om het beoordelen vooraf of er gewerkt wordt met een zelfstandig ondernemer en daarnaast ook om de vastlegging van een praktijk, die geen dienstbetrekking met zich mee moet brengen.
Een absolute aanrader is dan ook om niet te gaan experimenteren als je niet weet wat je doet. Bij twijfel, haal niet in en raadpleeg een deskundige.
Tot slot
Mijn slogan is beter preventie, dan een procedure. Loop geen onnodige risico’s door het niet goed geregeld te hebben. De consequenties kunnen financieel en zakelijk verstrekkend zijn. Gevolgen liggen nu niet alleen aan de kant van de freelancer, maar ook aan de kant van de opdrachtgever. Hiernaast de onderlinge verhouding niet gebaat bij onduidelijkheid en problemen ten aanzien van dit onderwerp. Dus voor beiden geldt: regel het samen goed.
Reacties
Wat vind je zelf van de nieuwe wetgeving? Is het jou duidelijk wat er van je verwacht wordt? Heb je vragen?
Reageren levert je in elk geval een reactie op en een antwoord op.
Ik ben zelfstandig ondernemer (geen personeel) en lever duidelijke producten in de vorm van een tekst, een boek, een folder of een informatiepaneel. Daarvoor breng ik offerte uit. Ik neem aan dat dit buiten het hele DBA-gezeur valt?
Beste Johan, dank voor je reactie. De DBA net als de VAR ziet op het regelen van de arbeidsrelaties met name tussen freelancers en hun opdrachtgevers als freelancers hun uren aanbieden. Iemand die een product levert zal niet snel hiermee te maken hebben. Maar als je je bijvoorbeeld verhuurd om teksten te schrijven voor een boek of folder, wordt dat een ander verhaal. Heb je nu ook een VAR en gebruik je die ook bij je opdrachten, dan is het te verwachten dat je ook te maken krijgt met opdrachtgevers die je nu om een overeenkomst zullen vragen.
Veel hangt dus af van wat je doet en ook wat er van je verwacht wordt. Bij meer vragen, neem dan persoonlijk contact op.