Voor degenen die het nog niet via krant of een ander medium hebben gehoord of gelezen, de VAR verdwijnt per 1-1-2016 als het aan dit kabinet ligt. De Tweede Kamer heeft ondertussen het wetsontwerp goedgekeurd. Het is nu wachten op het oordeel van de Eerste Kamer.
Er valt veel te zeggen over de wetgeving die het verdwijnen van de VAR regelt. Ik heb daarover ook verschillende blogs geschreven, maar ik verwijs naar die blogs voor commentaar op de wetgeving: Zipconomy: De nieuwe kleren van de keizer ; JuridischEHBO: Bereikt het wetsvoorstel haar doel? In deze blog wordt uitgelegd wat er praktisch op je afkomt als opdrachtgever van freelancer of zp-er, dan wel als opdrachtnemer, freelancer of zp-er zelf.
Wat regelt de wet?
De wet regelt naast de afschaffing van de VAR, dat een samenwerkingsovereenkomst tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer voorgelegd kan worden aan de Belastingdienst voor een oordeel. De Belastingdienst kan dan aangeven of de voorgelegde overeenkomst leidt tot de verplichting om wel of geen loon af te dragen. Verder doet de Belastingdienst geen uitspraak. Dus geen uitspraak over de status van de freelancer of zp-er.
De voorlegging aan de Belastingdienst kan door een individuele opdrachtgever plaatsvinden, maar kan ook door een collectief van opdrachtgevers al dan niet in samenspraak met vertegenwoordigers van opdrachtnemers of door partijen uit een branche of sector plaatsvinden. Ook een opdrachtnemer kan zijn standaard overeenkomst voorleggen.
Zo kunnen er voorbeeldovereenkomsten per sector ontstaan. Wordt dan gebruik gemaakt van deze overeenkomsten, dan hoeven opdrachtgevers voor opdrachtnemers die werken op grond van zo’n overeenkomst, geen loonheffing (en premies werknemersverzekeringen) af te dragen. Natuurlijk geldt wel de voorwaarde dat ook daadwerkelijk door de opdrachtnemers volgens de inhoud en strekking van de overeenkomst wordt gewerkt.
Nog eens nadrukkelijk wordt aangegeven door het kabinet, dat het UWV het oordeel van de Belastingdienst volgt. Ook dat is niets nieuws, want was al bestaande praktijk sinds voorgaande wets aanpassingen. Denkt UWV, op initiatief van een opdrachtnemer, dat er mogelijk toch sprake zou kunnen zijn van werknemerschap, dan licht ze de Belastingdienst in, die dan (blijkbaar niet eerder?) gaat controleren. Komt UWV niet tot dat oordeel en vindt de opdrachtnemer nog steeds dat er sprake is van werknemerschap, dan dient hij naar de rechter te stappen.
Oproep Belastingdienst: leg nu al overeenkomsten voor
De Belastingdienst wil dit najaar zoveel mogelijk voorbeeldovereenkomsten op haar site publiceren. Daarom roept de Belastingdienst op om nu al overeenkomsten ter beoordeling voor te leggen. De Belastingdienst wil overeenkomsten die tot het oordeel geen loonafdracht hebben geleid, als voorbeeldovereenkomst op de site publiceren, zodat andere ondernemers daar gebruik van kunnen maken.
Het verzoek om beoordeling van een overeenkomst kun gestuurd worden naar: alternatiefvar@belastingdienst.nl. De Belastingdienst belooft te proberen complete verzoeken binnen zes weken te behandelen. Let op! Er is geen sprake van een formele aanvraag of een beschikking, dus de wettelijke waarborgen rond aanvraag bij en uitspraak van de Belastingdienst gelden hier niet.
Het lijkt misschien vreemd, dat de Belastingdienst al nog niet ingevoerde wetgeving in behandeling neemt, maar dat valt in dit geval mee. De mogelijkheid om een oordeel af te geven, was er altijd al, nieuw is dat de Belastingdienst dit oordeel ook openbaar maakt. Daar ben ik in elk geval erg benieuwd naar, om te zien of we een vooruitgang boeken in het krijgen van helderheid over wel of geen ondernemerschap en werknemerschap.
Vragen?
Heb je vragen of opmerkingen bij deze blog, dan wel bij deze nieuwe wetgeving, schroom dan niet om deze te stellen.
Denk je dat anderen geïnteresseerd zijn in de inhoud van deze blog, schroom niet om deze te delen.
Reacties? Natuurlijk ook welkom.
Als bonus: geef hieronder je reactie en ik stuur je een gratis checklist, waarmee je zelf kunt nagaan of je als opdrachtgever of als freelancer het goed hebt geregeld.